free download 78 travel guides written by experts

30 de școli încep anul școlar în Digitaliada

Datorită rezultatelor încurajatoare înregistrate în ediția pilot din 2016, Fundația Orange anunță dezvoltarea programului Digitaliada și în anul școlar 2017-2018.

30 de școli de la sate intră în noul an școlar cu laboratoare digitale complet echipate și cu materiale digitale educative pentru Matematică și Informatică. 82 de profesori din cele 30 de școli au participat la sesiuni de formare și au acces la aplicațiile educative instalate pe tablete și la 124 de proiecte didactice adaptate. 3.400 de elevi din mediul rural au acces permanent la laboratoarele dotate cu 826 tablete, 31 de laptopuri, 28 de videoproiectoare și ecrane de proiecție.

Pentru a crește performanțele școlare ale elevilor și pentru a-i pregăti pentru oportunitățile viitorului, Fundația Orange a investit în programul Digitaliada de la debut și până acum 800.000 euro.

Digitaliada, laborator scoala

Programul promovează educația digitală și încurajează utilizarea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor. Programul include platforma Digitaliada.ro și un proiect dedicat școlilor din mediul rural.

Platforma www.digitaliada.ro încurajează crearea și postarea online de conținut digital educativ în limba română ce poate fi folosit de elevi sau profesori din toată țara. La un an de la lansarea platformei aceasta a înregistrat peste 24.000 de utilizatori unici și peste 100.000 de vizualizări. Platforma conține 256 materiale digitale educaționale și găzduiește concursul anual de materiale digitale #Digitaliada, ce premiază pasionații care dezvoltă conținut educativ original.

În proiectul-pilot desfășurat în anul școlar 2016-2017, 10 școli gimnaziale de la sate au fost sprijinite să adopte metode digitale interactive în predarea materiilor Matematică și Informatică. Acestea au fost dotate cu un laborator digital (tablete, laptop-uri, videoproiectoare), un set de aplicații și jocuri educative încărcate pe tablete, iar profesorii au beneficiat de sesiuni de formare, planuri de lecție și suport tehnic pentru a utiliza resursele digitale la clasă.

Rezultatele înregistrate după primul an de Digitaliada confirmă faptul că metodele digitale contribuie la o mai bună înțelegere a noțiunilor teoretice și la o implicare crescută a elevilor la clasă. Cercetarea realizată de experți în sociologie și educație pe parcursul proiectului-pilot arată că 25% dintre copiii de la clasele VI-VIII din cele 10 școli și-au mărit media la disciplina Matematică cu aproximativ 1 punct față de anul anterior. Elevii care au participat la proiect înțeleg și rețin mai ușor noțiunile predate, se implică mai activ la desfășurarea orelor, iar încrederea în forțele proprii a crescut. În plus, utilizarea tehnologiei la clasă a îmbunătățit cooperarea la ore între elevi cu niveluri diferite de performanță. De asemenea, datorită participării la Digitaliada, profesorii din cele 10 școli și-au însușit metode alternative de lucru la clasă, au creat o comunitate de profesori digitali și și-au îmbunătățit prestigiul profesional în comunitatea locală și regională – rezultate care au dus la creșterea încrederii de sine și la dezvoltare profesională și personală. Părinții elevilor participanți la program au privit cu satisfacție faptul că Digitaliada le pregătește copiii pentru o lume digitală, au înțeles rolul educativ al tabletelor și și-au crescut încrederea în calitatea educației primite de copiii lor la școală.

„Copilul este cel care beneficiază de lecțiile în format digital, iar lecția de matematică a devenit mai puțin abstractă.”, „Diferențele de raportare la ore sunt uriașe: vin toți la oră, înțeleg mai repede elementele și figurile matematice, se ajută între ei. Tehnologia înlătură orice barieră de comunicare și îi ajută pe copii să facă față lumii actuale.”, „Proiectul a ajutat să descoperim la unii copii niște abilități deosebite, ei au un potențial extraordinar”, sunt câteva din declarațiile profesorilor care au participat la Digitaliada anul trecut.

Ediția-pilot a Digitaliada a fost implementată cu sprijinul ONG-urilor Asociația Actori Europeni, Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi.

Școlile care vor participa la Digitaliada în anul școlar 2017-2018 au fost alese prin concurs. Din 125 de școli înscrise, 45 au trecut în etapa a doua, în care au avut loc vizite de evaluare și interviuri cu reprezentanții unităților de învățământ. Școlile selectate pentru ediția a II-a a Digitaliada au îndeplinit în cea mai mare măsură cerințele competiției, având cele mai bune dosare de înscriere și demonstrând o preocupare semnificativă pentru utilizarea metodelor digitale în educație. Acestea sunt din satele: Grivița, jud. Galați; Sântandrei, jud. Bihor; Nicolae Bălcescu, jud. Bacău; Satchinez, jud. Timiș; Chiojdeni, jud.Vrancea; Gugești, jud. Vrancea; Racovița, jud. Sibiu; Valea Lupului, jud. Iași; Eșelnița, jud. Mehedinți; Dragoș-Vodă, jud. Călărași; Mircea-Vodă, jud. Brăila; Sâncraiu de Mureș, jud. Mureș; Ștefești, jud. Prahova; Băișoara, jud. Cluj; Corbii Mari, jud. Dâmbovița; Dudești, jud. Brăila; Vlădești, jud. Argeș; Petriș, jud. Bistrița-Năsăud; Pogonești, jud. Vaslui; Vânători-Neamț, jud. Neamț.

“Ne dorim să contribuim la reușita școlară a unui număr cât mai mare de elevi și extindem Digitaliada în alte 20 de școli pe baza rezultatelor încurajatoare din proiectul-pilot. Cu ajutorul digitalului, 3.400 de elevi de la sate învață astăzi Matematică și Informatică la cel mai înalt nivel. Pentru ei Digitaliada înseamnă deschiderea de noi drumuri.”, a declarat Dana Deac, Preşedinte al Fundației Orange.

Ediția 2017-2018 se va derula cu sprijinul Asociației Actori Europeni.

Programul Digitaliada se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale.

Digitaliada este un program de educație digitală care încurajează folosirea la clasă a metodelor de predare și de învățare interactive. Rolul conținutului digital educativ este de a crește performanțele școlare ale elevilor. Programul lansat în 2016 are două componente:
· la nivel național – platforma cu materiale digitale educative www.digitaliada.ro;
· la nivel rural – sprijinirea școlilor de la sate să adopte metode digitale în predarea materiilor Matematică și Informatică.

Platforma www.digitaliada.ro încurajează crearea și postarea online a conținutului educațional care poate fi folosit de orice persoană din România. Platforma găzduiește anual concursul de materiale digitale #Digitaliada, ce premiază pasionații care dezvoltă conținut educativ original. Toate materialele educaționale existente pe platformă sunt validate științific de experți în educație.

La nivel rural 3.400 de elevi din 30 de școli au acces permanent la laboratoarele digitale dotate cu 826 tablete, 28 de videoproiectoare, 31 de laptopuri și ecrane de proiecție. Cei 82 de profesori din aceste școli participă la sesiuni de formare în utilizarea materialelor digitale la clasă și au acces la jocurile și aplicațiile educative integrate pe tablete și la aproximativ 124 de proiecte didactice adaptate. Profesorii sunt încurajați să adopte metode digitale în predarea materiilor Matematică și Informatică. Pe întreg parcursul derulării proiectului dascălii primesc asistență și consultanță din partea echipei de proiect. Programul se desfășoară în școli cu avizul Ministerului Educației Naționale.

În anul școlar 2016-2017 s-a desfășurat un proiect-pilot în 10 școli gimnaziale cu sprijinul ONG-urilor: Asociația Actori Europeni, Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi. Ca urmare a rezultatelor bune obținute în proiectul pilot, în anul școlar 2017-2018 au fost selectate prin concurs încă 20 de școli care vor intra în Digitaliada. Ediția 2017-2018 se desfășoară cu sprijinul Asociației Actori Europeni.

Valoarea totală a celor două ediții Digitaliada este de 800.000 euro.

Proiectul-pilot Digitaliada a primit premiul I la categoria Educație, în cadrul Galei aniversare CSR Awards 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *