free download 78 travel guides written by experts

3.000 de voluntari au continuat procesul de refacere a padurii de pe Valea Trotusului

La Comăneşti – Bacău s-au plantat 26.000 de arbori pe un teren de 5 hectare

Pădurea sădită toamna trecută lângă localitatea băcăuană Comăneşti, în cadrul campaniei „România prinde rădăcini” iniţiată de Realitatea TV este mai mare cu cinci hectare începând de sâmbătă, 4 aprilie. Caravana a revenit pe Valea Trotuşului şi a plantat cu sprijinul voluntarilor încă 26.000 de puieţi de brad, molid şi paltin pe un teren accidentat.

După acţiunile de plantare desfăşurate cu succes în judeţele Ialomiţa, Dolj şi Iaşi, campania „România prinde rădăcini” a continuat pe Valea Trotuşului, locul în care, în vara anului 2008, s-au produs inundaţii catastrofale cauzate în principal de tăierea abuzivă a copacilor. Procesul de refacere a pădurii a fost început în luna octombrie, iar întoarcerea echipei aici este dovada că misiunea televiziunii de ştiri şi a partenerilor săi este continuă şi susţinută.

Cei 3.000 de voluntari au lucrat sâmbătă pe un teren de cinci hectare de lângă plantaţia începută anul trecut, un teren accidentat şi greu accesibil. Acţiunea a durat aproape şase ore. Printre cei care au plantat arbori s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Bacău – Dragoş Benea, prefectul judeţului – Dorian Pocovnicu, primarul localităţii Comăneşti – Viorel Miron şi primarul municipiului Bacău – Romeo Stavarache. Au venit şi parlamentarii din judeţ, printre care Tudor Chiuariu, Gabriel Berca, Iulian Iancu, Vasile Gherasim. Vicepreşedintele PNL Mariana Câmpeanu, care a mai plantat aici când era ministru al Muncii, a revenit şi ea la Comăneşti. S-au mai alăturat voluntarilor un grup de alpinişti şi un grup de motociclişti.

Plantarea de la Comăneşti duce mai departe seria de împăduriri care a cuprins în această primăvară o pădure calamitată din Ialomiţa, un lot din „deşertul Olteniei” şi o regiune cu alunecări de teren frecvente de lângă Iaşi. La Sudiţi, Dăbuleni şi Iaşi s-au plantat în total peste 115.000 de arbori, în zilele de 15, 22 şi 27 martie.

Numărul voluntarilor a crescut de la un judeţ la altul, culminând cu recordul de până acum – 6.500 de persoane la Iaşi. Comparativ cu cei 5.000 de voluntari care au participat la cele trei zile de plantare din 2008, în  judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău, este o creştere fără precedent care demonstrează succesul acţiunii.
   
Campania „România prinde rădăcini” face parte din programul „Cod Verde”, prin care Grupul Realitatea-Caţavencu se implică responsabil şi susţinut în politicile de mediu.

Începută în toamna anului 2008, „România prinde rădăcini” se derulează în colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Organizaţia Non- Guvernamentală MaiMultVerde şi cu susţinerea Petrom. Lucrările se desfăşoară în colaborare cu Consiliul Judeţean Bacău şi cu Consiliul Local Comăneşti.

Campania se întinde pe o durată de 5 ani, cu plantări succesive primăvara şi toamna, iar Realitatea TV transmite în direct aceste mari acţiuni de voluntariat în sprijinul pădurii şi al unui viitor mai curat pentru generaţiile viitoare.

„Nu-i nimic mai frumos pe lumea asta decât să laşi după tine o pădure, şi nu un arbore. Dacă fiecare dintre noi şi-ar lua în serios destinul, am avea o ţară bogată, frumoasă şi curată. Noi am  început  cu  pădurea,  pentru  că ‘România prinde rădăcini’ înseamnă mai mult decât a planta. Înseamnă sentimentul comunitar, apartenenţa la un loc, adică identitate. Şi fiecare dintre noi e dator să şi-o construiască”, declară Mihai Tatulici, iniţiatorul şi realizatorul campaniei „România prinde rădăcini”.

IAA România şi Gala „Oameni pentru oameni” au premiat campania „România prinde rădăcini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.

Bucuresti, 04.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *