free download 78 travel guides written by experts

2500 de copii vor studia „de-a arhitectura in orasul meu”

În 2014 înscrierile sunt deschise până pe 15 martie

Cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” se va desfăşura din toamna acestui an în toată țara, pentru un maxim de 100 de clase de elevi, care se înscriu online. „De-a arhitectura în oraşul meu” este primul program educaţional al Asociației “de-a arhitectura” [//de-a-arhitectura.ro/], lansat în iunie 2012, care îşi propune stimularea interesului şcolarilor din învăţământul primar pentru domeniul arhitecturii. Acesta este un curs opțional (parte din curiculă la decizia şcolii) pentru clasele a III-a şi a IV-a şi este conceput ca metodă de învăţare experienţială, pe o structură de tip: observ şi analizez, construiesc şi prezint. Cursul se desfăşoară pe durata unui întreg an şcolar, cu o frecvență de o oră pe săptămână.

Cursul este predat de un tandem de îndrumători alcătuit din învățător şi arhitect voluntar formându-se astfel o echipă în care partenerii se completează reciproc. Arhitectul (sau designerul, sau urbanistul), ca specialist în domeniul mediului construit, stăpâneşte noțiunile specifice care sunt predate copiilor, în timp ce învățătorul ştie cum să mențină atenția copiilor, cunoaşte metodele didactice şi îl poate ajuta pe arhitect să transmită informațiile şi să îşi adapteze discursul.

Din cel de-al treilea an al său, anul şcolar 2014-2015, cursul va fi disponibil în întreaga țară, deci orice clasă din orice oraş poate fi înscrisă, există însă o condiție pentru ca acestea să fie declarate admise în program şi anume să avem şi un arhitect voluntar din oraşul respectiv. De aceea încurajăm înscrierile în „pereche”, în care arhitectul vine cu clasa la care vrea să predea sau clasa vine cu arhitectul voluntar. Accesând secțiunea de înscrieri www.de-a-arhitectura.ro/inscrieri] de pe site (Înscrieri/Găseşte o clasă) se poate vedea în fiecare oraş dacă sunt clase disponibile sau arhitecți doritori să participe la program. Înscrierea este foarte simplă: se completează unul dintre formularele online de înscriere de pe site-ul Asociației „de-a arhitectura”. Există un formular pentru cadre didactice şi, respectiv, un formular pentru arhitecți. Înscrierea cadrului didactic implică înscrierea unei clase a III-a sau a IV-a dintr-o şcoală de stat sau privată.

Pentru anul şcolar 2014-2015 înscrierile sunt deschise şi vor continua până la începutul lunii martie 2014, cu menţiunea că avem o limită de o sută de clase care vor putea fi acceptate în program în anul şcolar următor.

Programa este însoțită de un material publicat la Editura Universitară „Ion Mincu” care îi ghidează pe învățători şi pe arhitecții voluntari în derularea activităților de predare. Practic, sunt sugestii despre cum să fie folosit fiecare minut de la fiecare oră de curs. Acest ghid are şi o serie de prezentări cu imagini pe suport electronic, în care sunt introduse concepte şi sunt oferite explicații pe exemple. De asemenea, deşi elevii nu au un manual, există un Caiet al elevului în care sunt trecute fişe rezumat pentru fiecare lecție a cursului opțional, dar în care sunt şi multe exerciții amuzante prin care elevul să-şi poată însuşi, prin aplicații practice, noțiuni şi abilități.

„Orice părinte îşi doreşte ceea ce e mai bun pentru copilul său, îşi doreşte să îl pregătească cât poate de bine pentru «viața reală» desfăşurată într-un spațiu pe cât de real şi tangibil, pe atât de complicat de descifrat uneori, îşi doreşte să îl ajute să îşi găsească vocația, să descopere ce îi place şi la ce este talentat”, declară Mihaela Nistor, mama unui elev de clasa a IV-a din Bucureşti.

În ceea ce priveşte costurile, arhitecţii îndrumători participă ca voluntari, Manualul învăţătorului şi al îndrumătorului arhitect şi trainingul pentru îndrumători sunt puse la dispoziţie de Asociaţia „de-a arhitectura” cu ajutorul finanţărilor din timbrul de arhitectură de la UAR şi de la OAR, precum şi a sponsorizărilor primite de la companii şi persoane private. Cursul ajunge la copii pentru suma de 15lei/copil/an şcolar, bani care vor acoperi costul Caietului elevului necesar în predarea şi sedimentarea noțiunilor conținute în program.

2012-2013 a fost un an de proiect pilot, la care au participat 7 clase. Pentru anul şcolar 2013-2014, cursul se desfăşoară în şcoli din Bucureşti, dar şi din Arad, Braşov, Cluj, Otopeni, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sibiu şi Timişoara, pentru 60 de clase. Extinderea programului în ţară a fost posibilă şi datorită sponsorizărilor companiilor: Holcim, Pazo, Goodyear Dunlop Tires România şi a Fundației Acvatot.

„Holcim România susține acest proiect, ca parte a angajamentului nostru pentru Dezvoltare Durabilă, dar și a tradiției companiei noastre de a se implica în programe educaționale. România este o țară care se află în plin avânt și în plină dezvoltare a mediului construit, dar deciziile nu se iau întotdeauna într-o manieră responsabilă. Este nevoie de astfel de inițiative prin care tânăra generație să fie educată, încă de la cele mai fragede vârste, în domeniul arhitecturii, ingineriei și construcțiilor”, a declarat François Petry, Directorul General Holcim România.

Din 2014 începe parteneriatul cu UAR (Uniunea Arhitecților din România) care a înțeles importanța educării copiilor în scopul creşterii calității mediului construit şi care va susține trainingul de două zile la care participă toți arhitecții şi învățătorii, în vederea implementării cursului.

În programul 2013-2014, expedițiile a două şcoli din programul nostru au fost sprijinite de Goodyear Dunlop Tires România, care prin proiectul său GOODYEAR Pentru Siguranța Celor Mici a mărit echipa îndrumătorilor cu încă două persoane, menite să asigure siguranța copiilor în timpul acestor expediții şi să îi informeze cu privire la regulile ce trebuie respectate în oraş pentru o mai mare siguranță în trafic.

„de-a arhitectura în oraşul meu” este un program educaţional creat de asociația „de-a arhitectura” sub egida Ordinul Arhitecților din România (OAR), filiala teritorială Bucureşti şi în parteneriat cu Departamentul de Ştiințele Educației din cadrul Facultății de Psihologie şi Ştiințele Educației, Universitatea din Bucureşti. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Ordinului Arhitecţilor din România prin Taxa Timbrul de Arhitectură.

Puteți viziona online toate lecţiile cursului „de-a arhitectura în oraşul meu” pe site-ul www.de-a-arhitectura.ro. Înregistrările acestora au fost făcute în timpul anului şcolar 2012-2013, în clasele pilot din Bucureşti. Realizarea materialelor video a fost posibilă cu sprijinul Ytong, iar filmarea şi montajul au fost realizate de Simona Şuşnea.

Bucuresti, 14.02.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *