free download 78 travel guides written by experts

25 de ani de management modern al spectrului radio în România

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a realizat astăzi în cadrul conferinței internaționale „Noua paradigmă a comunicațiilor radio” o retrospectivă a activității moderne de gestiune a spectrului de frecvențe radio în România și a analizat perspectivele viitoare ale acesteia, o atenție deosebită fiind acordată comunicațiilor în situații de urgență și investigării utilizării accesului dinamic la resursele de spectru.

„Comunicațiile au fost o prioritate pentru autoritățile române încă din urmă cu 150 de ani, când România a devenit membru al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Astăzi aniversăm atât acest moment, cât și 25 de ani management modern al spectrului de frecvențe radio, una dintre principalele resurse ale unui stat, tot mai valoroasă odată cu expansiunea tehnologică”, a declarat Cătălin Marinescu, președinte al ANCOM.

Managementul spectrului radio

Prima sesiune din cele trei ale conferinței a fost dedicată retrospectivei activității de gestiune a spectrului de frecvențe și evaluării situației actuale a comunicațiilor în România, fiind susținută de reprezentanți ai Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și Ministerului Afacerilor Interne.

Comunicațiile în situații de urgență

Cea de-a doua sesiune a fost dedicată evaluării situațiilor care implică utilizarea concomitentă a echipamentelor de comunicații de către un număr important de utilizatori, de genul declanșării unor dezastre naturale sau atacuri teroriste care pun în dificultate rețelele de comunicații existente. În acest context, au fost analizate aspectele operaționale și cerințele de spectru care trebuie abordate pentru găsirea unor soluții, măsurile care pot fi adoptate de autorități pentru a asigura buna funcționare a serviciilor de comunicații esențiale în situații de criză și eficiența soluțiilor implementate până în prezent.  

Accesul dinamic la resursa de spectru

Ultima sesiune a conferinței a adus în atenția participanților un nou concept în alocarea spectrului de frecvențe: accesul dinamic la resursa de spectru (DSA), abordare a gestionării spectrului care presupune ca frecvențele radio să poată fi accesate dinamic, în funcție de nevoile furnizorilor de servicii, care depind la rândul lor de cerințele utilizatorilor în timp și spațiu. Reprezentanți ai Comisiei Europene și ai operatorilor prezenți pe piața comunicațiilor din România au analizat oportunitatea abordării acestui nou concept de alocare a spectrului și au dezbătut eficiența acestei metode de partajare a spectrului ca soluție la necesitatea tot mai mare de resurse de spectru cu care se confruntă furnizorii și autoritățile de reglementare. Atât vorbitorii, cât și restul participanților au fost invitați să-și exprime opinia cu privire la viabilitatea acestei soluții în Europa.

Mai multe detalii despre conferință, precum și intervențiile invitaților pot fi accesate pe pagina de internet dedicată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *