Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Investiţiile în ECE: Raport privind piața de fuziuni și achiziții (M&A) 2019/2020

Un aport constant al tranzacțiilor în anul 2019 subliniază interesul ECE pentru investitorii internaţionali, în ciuda provocărilor globale

Piaţa de fuziuni și achiziții din Europa Centrală şi de Est inclusiv Rusia (ECE) a înregistrat 726 de tranzacţii în 2019, același număr de tranzacții înregistrat și în 2018, indicând astfel o rezistenţă în fața provocărilor economice globale, conform unui nou raport publicat de Mazars în colaborare cu Mergermarket.

Raportul „Investing in CEE: Inbound M&A Report 2019/2020”, oferă o imagine de ansamblu a activităţilor M&A în ECE pe durata anului 2019 şi analizează provocările şi oportunităţile din următoarele luni.

Dintre cele 726 de tranzacții din ECE pe parcursul anului trecut, 40% au avut cumpărători din afara ECE – o cifră similară cu cele din ultimii patru ani. Acest lucru evidențiază atractivitatea continuă a regiunii pentru investitorii internaţionali, în pofida unei încetiniri economice globale.

Spre deosebire de volum, valoarea totală a tranzacţiilor declarate în ECE a scăzut cu 12% în 2019, la 42,3 MLD EUR. Acest lucru poate indica mai puţine tranzacţii de valoare mare, dar trebuie remarcat faptul că cifra principală nu include tranzacţiile cu valori nedeclarate public, inclusiv două investiţii într-un proiect de gaze naturale lichefiate (GNL) din regiunea arctică rusă, posibil substanţiale.

O combinaţie unică de avantaje strategice continuă să menţină ECE atractivă pentru investitori, diversificarea economică a regiunii fiind una dintre punctele sale forte. „Amplasarea geografică reprezintă un avantaj competitiv clar, cu economiile mai dezvoltate ale Europei de Vest pe de o parte, şi cu pieţele în creştere rapidă din Asia şi Orientul Mijlociu, pe de altă parte. Pentru mulţi investitori, ECE reprezintă tot ce este mai bun din ambele părţi.”, explică Michel Kiviatkowski, CEE Leader of Financial Advisory Services la Mazars.

Deși investitorii nu pot trece cu vederea în totalitate provocările aduse de tranzacții, majoritatea acestora provin din afara regiunii. Una dintre cele mai mari calităţi ale regiunii, și anume conexiunile sale puternice cu pieţele din alte zone, o face, de asemenea, vulnerabilă la şocurile globale, precum recenta epidemie de Covid-19.

Cu toate acestea, fundamentele puternice ale regiunii o plasează într-o poziţie favorabilă pentru o recuperare rapidă, după ce situaţia va reveni la normal.

Alte concluzii cheie ale raportului includ:

  • Datorită poziţiei sale de de cea mai mare piață şi economie din regiune, Rusia conduce din nou în clasamentul tranzacţiilor regionale, în pofida menţinerii sancţiunilor. Valoarea tranzacţiilor a rămas constantă la 21,5 MLD EUR în 167 de tranzacţii – în creştere față de cele 159 de anul trecut. Patru dintre primele zece tranzacţii din regiune şi trei dintre primele cinci au avut loc în Rusia, inclusiv cea mai mare tranzacţie de anul trecut, când compania Japan Arctic LNG a preluat acțiuni în valoare de 10% din proiectul Arctic LNG 2, în valoare de 2,6 MLD EUR.
  • În ceea ce priveşte atractivitatea, Polonia a devenit cea mai importantă “destinație” a investitorilor în 2019. Aici s-au înregistrat 65 de tranzacții cu investitorii din afara ECE, în creştere de la 51 în 2018. Aceast lucru a fost însoţit de o creștere a valorii tranzacției, care a crescut de mai mult de două ori, de la 1,9 MLD EUR la 4,6 MLD EUR.
  • Puternicul sector industrial din ECE a continuat să atragă majoritatea tranzacţiilor, respectiv 56. Cu toate acestea, tranzacţiile au fost în mare parte mici şi mijlocii, în valoare totală de 1,1 MLD EUR, în scădere de la 5,5 MLD EUR în anul precedent. Energia şi utilităţile au rămas cele mai importante sectoare ca valoare, care au atins puţin sub 7,6 MLD EUR, în creştere de la 7,4 MLD EUR în 2018, reflectând sumele mari ale tranzacţiilor din acest sector.
  • Fondurile internaţionale şi regionale de investiţii de capital sunt atrase de această regiune – într-o moment de creștere lentă şi randamente scăzute în multe ţări dezvoltate, ECE oferă o valoare mult dorită, pe măsură ce companiile ajung la maturitate sau se consolidează. Interesul fondurilor de investiții continuă să crească, cu 69 de achiziţii în regiune în 2019, cu două mai multe decât în 2018.

Piața de fuziuni și achiziții din România

După o tranziţie dificilă către o economie liberă de piaţă, România a devenit în ultimii ani una dintre cele mai mari poveşti de succes din regiune, cu o creştere susţinută şi o economie în continuă diversificare. Fiind una dintre cele mai mari piețe din ECE, cu resurse naturale, inclusiv petrol şi gaze şi o amplasare strategică, ţara noastră deţine o serie de avantaje competitive bune.

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a crescut cu 61% în anul 2019, până la 50 de tranzacții, față de 31 din anul 2019. Totodată, a crescut și valoarea acestora, cu 45% și 815 MLN EUR.

„Evoluția tranzacțiilor a fost mai bună decât se preconiza la începutul lui 2019. Economia a mers bine – încetinirea din Europa s-a făcut simţită, dar nu într-un mod semnificativ, iar consumul intern a rămas unul dintre principalele motoare ale economiei.

Răzvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România
Răzvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România

Cea mai mare tranzacție din 2019 a fost înregistrată în cel de-al doilea trimestru al anului, atunci când EximBank a achiziționat 99.28% din Banca Românească, cu o valoare de 314 MLN EUR. Această tranzacție este un alt exemplu al tendinței de consolidare a pieței bancare românești .”, a menționat Răzvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.

Media multiplilor de evaluare din ECE rămâne la o valoare mai mică decât cea din Europa de Vest. Astfel în 2019, media multiplilor de EBITDA folosiți pentru evaluarea achizițiilor în ECE a fost de 7,81x, comparativ cu 10,91x în Europa de Vest. Acest lucru poate fi o indicație a faptului că întreprinderile din ECE sunt subevaluate, în comparație cu cele similare din Europa de Vest.

“Diferența de evaluare nu ar trebui să fie o surpriză. Similar cu prețul multor servicii și produse, se plătește mai mult în Europa de Vest decât în ECE.”, menționează Butucaru. “Este un lucru bun pentru că permite investitorilor care achiziționează companii în ECE să dispună de fonduri pe care să le investească în companiile achiziționate, ceea ce este necesar pentru ca economiile din ECE să micșoreze diferența de evaluare.”, spune acesta.
Piața din ECE trebuie să crească și face acest lucru intr-un ritm alert. Acest fapt este indicat și de media multiplilor de EBITDA din ECE care a crescut în 2019, de la 6,74x în 2018, în timp ce în Europa de Vest a scăzut de la 11,55x în aceași perioadă.

Începutul anului 2020 s-a dovedit a fi unul plin de provocări, lideri din întreaga lume având acum de-a face cu efectele semnificative ale Covid-19, un virus care ne amenință atât viața personală, cât și cea profesională.

Răspândirea virusului Covid-19, care a fost declarat pandemie, va avea un impact și asupra pieței de M&A, din cauza consecințelor asupra economiei. Există deja o încetinire în activitatea a numeroase industrii, cele mai puternic afectate fiind turismul și transporturile, comerțul cu amănuntul și restaurantele. Sunt însă și alte sectoare care au înregistrat creșteri semnificative ale vânzărilor – cum ar fi producția de alimente și cel farmaceutic.

La nivel european, sectorul de sănătate și farmaceutic a înregistrat cea mai mare medie a multiplului de EBITDA utilizat în evaluarea tranzacțiilor în 2018 și 2019, de 16,7x, urmat de cel imobiliar (14,91x) și de cel al tehnologiilor (13,86x). Cele mai mici valori s-au înregistrat în sectorul de transport și logistică, unde media multiplului a fost de 8,25x, în construcții (8,65x) și în cel de energie și utilități cu 9,07x. Cum vom evolua multiplii în 2020 rămâne de vazut.

“Anul acesta, trebuie să ne propunem să depășim provocările și să împărtășim cele mai bune practici din cadrul comunităților noastre de afaceri. Împreună, vom fi pregătiți pentru următorul val de transformări.“, a menționat Răzvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.

Despre Mazars

Mazars este o organizație internațională, specializată în audit, contabilitate, consultanţă financiară, servicii fiscale şi juridice¹. Activând în 91 de țări și teritorii, Mazars se bazează pe experiența a 40.400 de profesioniști – 24.400 din partneriatul integrat Mazars şi 16.000 din Alianţa Americii de Nord – pentru a acorda sprijin specializat multinaționalelor, IMM-urilor, investitorilor privați și organismelor publice, în fiecare etapă a dezvoltării lor.

În România, Mazars are o experiență de 25 de ani în audit și consultanță financiară, servicii fiscale, contabilitate, salarizare și administrare de personal. Echipa locală cuprinde 230 de profesioniști.
www.mazars.ro | https://www.linkedin.com/MazarsRomania/

Despre Mergermarket

În piaţa de M&A, informația este cea mai valoroasă monedă. Mergermarket, o companie Acuris, analizează tranzacţiile cu 6-24 luni înainte ca acestea să devină publice, oferind clienţilor un avantaj competitiv puternic. Cu cea mai mare rețea de jurnaliști și analiști M&A dedicați, Mergermarket oferă cel mai cuprinzător serviciu de informații M&A disponibil astăzi. Analiştii sunt localizaţi în 67 de ţări din America, Europa, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și Africa.
www.mergermarket.com

¹ Unde permite legislația locală a țării respective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *