creative night talks

2019 – cel mai bun an din istoria Plantăm fapte bune în România

Inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat Plantăm fapte bune în România a contribuit și în 2019 la creșterea suprafeței împădurite din România. Cu sprijinul a 8.700 de voluntari care au spus DA invitației la plantări, peste 244.000 de puieți au prins rădăcini, pe terenuri aflate în proprietate publică și afectate de diverse procese de degradare.

Rezultatele sunt cu atât mai importante, ținând cont de condițiile meteorologice din 2019 care au dus la amânarea mai multor acțiuni de împădurire din cauza lipsei de precipitații.

Din 2011, când a pornit inițiativa Plantăm fapte bune în România, și până la finalul anului 2019, aproape 44.000 de voluntari au contribuit la plantarea și îngrijirea a 1.000.000 de puieți care au împădurit o suprafață totală de 287 hectare, în localități din 29 de județe din țară.

“Comparat cu alte materiale, lemnul este viu, este mai pur, mai nobil și mult mai apropiat de om. În imaginar sunt arbori buni și arbori răi, arbori pe care oamenii îi plantează și arbori pe care oamenii îi taie, mitologia acestora fiind o realitate cu totul deosebită în credințele popoarelor.
Cedrii Libanului, plantele Socotrei, Copacul Vieții sau stejarul din Borzești sunt doar câteva dintre spațiile magice pe care lemnul viu le-a creat. Imaginarului acestuia colectiv i-am răspuns și noi, prin acțiunile pe care le organizăm de aproape zece ani”, a spus Marin Toma, președintele Asociației EcoAssist, reprezentantul legal al inițiativei Plantăm fapte bune în România.

Plantam fapte bune in Romania a publicat Raportul anual 2019

În 2019 au fost împădurite 52 de hectare noi și au fost efectuate completări și îngrijiri ale suprafețelor plantate în anii precedenți.

Patru dintre acțiuni au făcut parte din programul Spre Plantarea Zero Waste, prin care echipa organizatorică își propune să reducă deșeurile generate în timpul plantării. Acestea au fost colectate separat, în funcție de tipul lor: refolosibile (mănuși și sape), reciclabile (pet-uri, folie de plastic, hârtie), compostabile (veselă de unică folosință din tărâțe de grâu sau lemn de mesteacăn) și gunoi.

Pentru al doilea an consecutiv, Bergenbier a plantat 50.000 de puieți forestieri de conifere, în total numărul copăceilor plantați de cu sprijinul companiei fiind de 100.000. Proiectul continuă și în 2020.

2019 a fost cel de-al treilea an consecutiv în care JYSK România a susținut o acțiune de plantare în parteneriat cu Plantăm fapte bune în România, de data aceasta într-o zonă pitorească, cu mult potențial turistic, în localitățile Roșia Montană, Abrud, Vidra și Câmpeni.

Alături de Bergenbier și JYSK, inițiativa a fost susținută în 2019 și de către: Dedeman, ADI CELCO, FAN Courier, OMV Petrom, SIXT, UniCredit Consumer Financing, Unilever şi WIPRO.

Raportul Plantăm fapte bune în România pentru anul 2019 este disponibil aici: http://www.plantamfaptebune.ro/wp-content/uploads/2020/03/pfb_raport_anual_2019.pdf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *