free download 78 travel guides written by experts

18% din populatia Romaniei afectata de pierderea de urina

Asociaţia Română de Urologie a organizat astăzi, 9 aprilie, masa rotundă cu tema ,,Incontinenţa Urinară în România”. La dezbatere au participat urologi, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Organizaţiilor Ne-Guvernamentale.  S-au discutat principalele probleme legate de incontinenţa urinară (pierderea de urină): statistici şi informaţii medicale, impactul incontinenţei urinare, atât din punct de vedere social, cât şi individual, măsurile de îmbunătăţire a vieţii celor care suferă de incontinenţă urinară.

,,Vrem să atragem atenţia asupra unei probleme medicale extrem de serioase, care afectează aproximativ 18% din populaţia României. Rezultatele obţinute în urma sondajului Omnibus realizat în august 2008, arată că, în prezent, există o problemă medicală semnificativă.  Asociaţia Română de Urologie sprijină demersurile prin care poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii celor care suferă de incontinenţă urinară. Doar printr-un tratament adecvat pot fi prevenite complicaţiile şi, implicit, minimizate costurile atât la nivelul bugetului de stat, cât şi la nivelul fiecărui pacient”, a declarat Prof. Dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.

Incontinenţa urinară reprezintă orice pierdere involuntară a urinei. Aceasta poate varia de la pierderea ocazională de urină, până la inabilitatea totală de a controla funcţia de continenţă vezicală. Incontinenţa urinară poate fi cauzată de sarcină şi naştere, anomalii congenitale, complicaţii ale unei tumori, tratamentul unei tumori, complicaţii post-chirurgicale, neurologice sau pur şi simplu de îmbătrânire.

Sondajul Omnibus realizat în august 2008 pe un eşantion reprezentativ, format din femei şi bărbaţi în vârstă de 40 de ani şi peste, arată că 18% dintre respondenţi suferă de incontinenţă urinară. Dintre aceştia, 98% afirmă că boala le afectează viaţa de zi cu zi, de cele mai multe ori fiind nevoiţi să renunţe la serviciu sau să se izoleze de familie şi prieteni.

,,Când se discută despre incontinenţă urinară, pacienţii au tendinţa de a ascunde acestă afecţiune deorece generează un ridicat disconfort fizic şi emoţional. Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România face eforturi pentru a-i sprijini pe pacienţii afectaţi de această boală, însă vorbim despre o gamă largă de probleme pe care trebuie să le acoperim. Anul trecut, am înaintat către Ministerul Sănătăţii Publice un dosar privind compensarea produselor absorbante de urină. Aceasta este unica soluţie eficientă din punct de vedere al costului, pacienţii putându-se integra în societate, continuând să trăiască cât se poate de normal, respectiv lucrând astfel încât să aibă un venit constant”, a declarat Francisc Simon, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România.

Incontinenţa urinară afectează pacienţii, familiile, prietenii acestora şi societatea, generând serioase probleme. Disconfortul, calitatea precară a vieţii, cheltuielile ridicate, izolarea socială şi problemele emoţionale reprezintă câteva dintre problemele cu care se confruntă persoanele afectate de incontinenţa urinară. 

Bucuresti, 09.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *