free download 78 travel guides written by experts

179 de ani de fotografie: cum celebrează echipa F64 Ziua Mondială a „picturii cu lumină”

19 august este zi de sărbătoare pentru pasionații de fotografie din lumea întreagă, marcând aniversarea a 179 de ani de la obținerea primului brevet de către Louis Jacques Mande Daguerre şi Joseph Nicéphore Niépce. Procedeul poartă numele de ”daghereotipie” și a marcat începuturile fotografiei moderne, așa cum o cunoaștem astăzi.

F64, cel mai mare retailer din zona de foto-video din România, dedică ziua de 19 august fotografiei stradale, care suscită din ce în ce mai mult interes atât în rândul profesioniștilor, cât și pasionaților aflați la început de drum.

„Cred că interesul crescut pentru fotografia de stradă este înscris «lăcomiei» generalizate de a face orice tip de fotografie, cu orice «mașinărie» agățată de gât, dirijată în aer, scufundată în apă, purtată la încheietura mâinii sau ținută în buzunar, oricând, oriunde, cu orice preț! Insinuez că a crescut exponențial interesul pentru toate genurile de fotografie, în egală măsură.

Fotografie realizata de Monica Finkelstein

Acestă realitate este determinată de un ecosistem complex ce îmbină presiunea și aviditatea rețelelor sociale pentru imagini noi, mimetismul și nevoia de exprimare în egală măsură cu cei din jur. De asemenea, oferta copleșitoare de telefoane mobile cu camere foto performante deschide apetitul pasionaților pentru a declanșa non-stop și a dori din ce în ce mai mult de la o poză, iar accesibilitatea sporită de a călători nestingherit înseamnă și mai multe cadre. Dacă în 2017 s-au făcut 7,5 trilioane de poze, în 2018 se estimează 8,8 trilioane. Cine se încumetă să înșire zerourile?

Acest haos fotografic de tip fast-food/feed pentru ochi sau adiacent lui influențează comportamentul consumatorului, ceea ce conduce, eventual, la nișarea și cizelarea fotografiei stradale, poate cea mai accesibilă dintre toate genurile foto. Acest interes trebuie adaptat și rafinat cu oferta infinită de subiecte, stări și interacțiuni pe care ți le etalează strada”, a descris fenomenul Monica Finkelstein, fotograf și consultant F64.

Conform specialiștilor F64, fotografia stradală are câteva particularități în raport cu cea de studio, implicând un mediu necontrolat, în care inspirația de moment și viteza de reacție pot detemina succesul unei fotografii. Marele avantaj îl constituie oferta generoasă de subiectele de interes, de la oameni și locuri, până la momente.

„Cel mai tare îmi place să profit de lumină, să mă joc cu ea, să am personaje puse în evidență de aceasta. Multă vreme am fotografiat aproape integral în alb și negru, pentru că asta înseamna pentru mine întoarcere către lucrurile care contează, către simplitate, subtilitatea de tonuri și contraste, concentrarea pe esență și poate chiar mai mult. Acum am revenit și spre culoare, iar fotografia de stradă simt că îmi permite să mă joc destul de mult, să experimentez, să aleg din multitudinea de povestiri de zi cu zi ale oamenilor sau din momentele pe care aceștia le trăiesc, conștient sau nu, în lumină sau în umbră, în zilele senine sau în cele încărcate de ploaie”, povestește Cristina Gârleșteanu, Community Coordinator F64.

„Cred că oamenii se simt mai liberi explorând orașele și cumva cred că vor să vadă și partea altfel din spatele griului monoton care ne apasă în cele 5 zile din 7 pe care le petrecem la birou, în trafic, în metrou sau când alergăm de colo-colo făcând lucruri”, explică Bogdan Fuior, fotograf și consultant F64, pasiunea pentru fotografia stradală care nu implică neapărat și subiectul uman.

Pentru că fără emoție și ancorare în prezent, fotografia nu ar exista, F64 pune accentul pe comunitate și pe menținerea interesului celor cu adevărat pasionați de această artă, prin evenimente și workshopuri cât mai inedite. Drept urmare, ca o continuare a provocării #aparatelevorbesclaF64, echipa F64 organizează de Ziua Mondială a Fotografiei trei Instawalk-uri simultan în București, Constanța și Vama Veche.

Campania #aparatelevorbesclaF64 a pornit pe Facebook, sub forma unui concurs, în cadrul căruia participanții au fost îndemnați să publice pe profilul personal un videoclip sau o fotografie + text, prin care să răspundă la întrebarea: „Dacă aparatul tău ar vorbi, ce ar spune?”, să folosească hashtagul #aparatelevorbesclaF64, apoi să provoace un alt fotograf să facă același lucru.

Campania continuă prin cele trei Instawalk-uri din București, Constanța și Vama Veche, organizate pe 19 august. Participanții sunt încurajați să publice fotografiile realizate pe Instagram, folosind același hashtag: #aparatelevorbesclaF64.

Instawalk-ul din București este pus în scenă cu sprijinul grupului de fotografie stradală OnSpot, creat de Mirela Momanu și Fred Fogherty, în urma atelierului de portret de stradă susținut în cadrul Bucharest Photo Week, primul festival internațional de fotografie din București. Atelierul s-a bucurat de un număr de peste 30 de participanți și 100 de fotografii rezultate în urma sesiunii practice.

„Pentru noi, fotografia de stradă reprezintă bucurie. Plăcerea de a ieși să căutam subiecte interesante, bucuria de a bate străzile și de a găsi acel moment sau expresie care ne fascinează, de a reuși să le captăm în modul nostru personal, și nu în ultimul rând, bucuria de a împărtăși rezultatele cu cei a căror pasiune este fotografia.

Fiind firi curioase, ne dorim mereu să găsim locuri noi, situații și momente speciale. Vream să aflăm, să testăm și să descoperim dincolo de ceea ce este evident. Aceste căutări ne țin pe stradă și ne oferă o satisfacție deosebită.

Din ceea ce ne atrage pe stradă am putea enumera: spontaneitatea momentului (cadrele regizate în mod clar nu aparțin acestui gen de fotografie), prezența umană (sigur, există și animale surprinse în momente aproape «umane», dar nimic nu se compară cu prezența factorului uman sau măcar sugerarea lui prin umbre, reflexii etc), impactul momentului (acel factor «uau» care generează gândul «ce mi-ar fi plăcut să fie fotografia mea!»). Stranietatea momentului, factorul inexplicabil, asocierea interesantă a elementelor, poveștile preferabil sugerate sunt iarăși de luat în calcul”, spune Mirela Momanu.

Grupul este foarte activ în social media și organizează periodic întâlniri în cadrul cărora membrii își pot exersa tehnicile de fotografie stradală, pentru care primesc ulterior feedback. Orice persoană interesată se poate înscrie online în limita locurilor disponibile, accesând evenimentul publicat pe pagina de Facebook F64.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *