Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

16 octombrie – Ziua Internationala a Alimentatiei

5 mese pe zi, consum de fructe si legume si consum mult diminuat de alimente cu saruri nitrice si zahar rafinat si practicarea sportului/miscarii elemente importante pentru sanatate

Romania, alaturi de statele europene, dar si tari de pe alte continente sarbatoreste pe 16 octombrie Ziua Internationala a Alimentatiei. Evenimentul a fost marcat in Bucuresti de specialisti din domeniul nutritiei, care s-au reunit in cadrul seminarului cu tema "Educatie nutritionala pentru o generatie mai sanatoasa" .

Un studiu recent al Comisiei Europene ne plaseazã pe locul al treilea al incidentei obezitatii din Europa.

Potrivit specialistilor ca sa fim sanatosi trebuie sa ne preocupe urmarea unei diete echilibrate, formata din 3 mese principale pe zi si 2 gustari, si care sa contina alimente cu indice glicemic scazut, respectarea unui program de somn de 6-7 ore, evitarea nicotinei, limitarea aportului de alcool si a excesului de cofeina, hidratarea corespunzatoare cu apa si ceaiuri din plante si practicarea exercitiului fizic de tip aerob in mod regulat (mers pe jos, alergat, urcat scari, inot).

"La fel de important precum calitatea hranei este numarul meselor zilnice, pentru ca acestea asigura un metabolism activ. Este nevoie de cinci mese pe zi, dintre care doua gustari compuse din fructe, pentru ca organismului nostru sa nu-i lipseasca nutrientii de care are nevoie pentru mentinerea starii de sanatate. Insa nu doar de mancarea de calitate nutritionala inferioara trebuie sa ne ferim pentru a preveni imbolnavirea. Stresul e uneori chiar mai periculos, pentru ca poate genera in corpul nostru adevarate furtuni hormonale si implicit, stari emotionale negative, care ne afecteaza viata pe toate planurile", mentioneaza Lector Dr. Lygia Alexandrescu, Nutritionist acreditat CIO, organizatoarea seminarului, adaugand ca un bun management al stresului si echilibrul in tot ce inseamna alimentatie, ne pot ajuta sa ne crestem calitatea vietii.

La randul sau, dr. Pavel Chirila, unul dintre cei mai mari promotori ai luptei impotriva cancerului si autor principal al cartii "Nu hrani cancerul", vorbeste despre felul in care hrana nesanatoasa ne poate afecta organismul. "Romania are cea mai mare mortalitate din toate tarile Europei, iar o treime din cazuri sunt provocate de stilul de viata gresit. Principala cauza a acestei maladii, care afecteaza in tara noastra mai ales plamanii, colul uterin si creierul, sunt sarurile nitrice si alimentele de calitate nutritionala inferioara. Avem 480.000 de bolnavi de cancer si 8.000 de oameni mor in fiecare an din cauza acestei boli necrutatoare. Si foarte grav este faptul ca, mortalitatea prin cancer, care este azi pe locul doi dupa afectiunile cardiovasculare, va deveni, in 10-15 ani, principala cauza a deceselor", explica dr. Chirila. Potrivit specialistului, pentru a fi mai sanatosi, ar trebui sa reducem cat mai mult consumul de zahar – in Romania acesta este de 33 kg/ locuitor/an – si sa evitam alimentele care contin cantitati mari de saruri nitrice.

Bucuresti, 16.10.2013
{mosloadposition user9}
By Alina E. Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.