free download 78 travel guides written by experts

Concluziile Forumului Naţional Pro Imunizare

LEGEA VACCINĂRII – Element fundamental al reformei sistemului de sănătate din România

· Marcel Ciolacu, Viceprim-ministru: „Este prima oară când avem o lege a vaccinării asumată de Guvern. Am deblocat proiectul legii vaccinării, i-am dat o faţă modernă şi am trimis-o în Parlament spre dezbatere. Legea vaccinării va asigura predictibilitate, flexibilitate şi aprovizionarea transparentă cu vaccinuri.”
· Dr. Florian Bodog, Ministrul Sănătăţii: „Legea nu este despre obligativitate, ci despre copiii noştri. Dorim să avem legi clare şi uşor de aplicat în sprijinul pacienţilor români. Legile nu sunt făcute pentru oamenii politici, ci pentru oameni.”
· Dr. Diana Loreta Păun, Administraţia Prezidenţială: „Avem nevoie de o legislaţie adecvată şi investiţii adecvate. Este esenţial ca populaţia să fie informată corect, iar principalul argument nu trebuie să fie constrângerea, ci tocmai informarea corectă despre riscurile ce pot apărea în absenţa vaccinării.”
· Dr. Lazlo Attila, Comisia pentru Sănătate Publică, Senatul României: „Am pus capăt câtorva săptămâni de muncă susţinută. Cred că în acest domeniu, cei care sunt de specialitate, trebuie să-şi spună punctul de vedere. Legea vaccinării are ca scop scăderea suferinţei. Această lege va avea nişte norme foarte uşor de implementat.”
· Conf. Univ. Dr. Florin Buicu, Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaţilor: „Din momentul în care este promulgată, legea va intra în vigoare în termen de 3 zile. Dacă reuşim să avem legea aprobată şi promulgată, putem spune că vom avea o lege în 2017, nu în 2018. Această lege pune pe primul loc interesul copilului, care are dreptul la sănătate.”

Cea de-a VI-a ediţie a Forumului Naţional Pro Imunizare desfăşurată la Palatul Parlamentului, a reunit toţi factorii relevanţi din sistemul naţional de sănătate pentru o analiză obiectivă în ceea ce privește scăderea ratei de vaccinare în România şi importanța existenței unui cadru legislativ care să reglementeze întregul proces de vaccinare.

Forumul Pro Imunizare 2017

„Prevenţia prin vaccinare înseamnă asumare şi responsabilitate. În egală măsură înseamnă decizii informate. Noul proiect legislativ constituie premisa pentru sănătatea noastră, a copiilor noştri şi a generaţiilor viitoare. Vaccinarea este un act medical responsabil pe care trebuie să ni-l asumăm împreună: medici, părinţi, autorităţi. Din experienţa mea, vreau să vă spun că eu nu am văzut reacții adverse grave după vaccinare, am văzut însă decese prin evoluţia severă a unor afecţiuni precum: gripa, rujeola, tetanosul,” a punctat în deschiderea evenimentului Dr. Anca Drăgănescu, Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Guvernul României, prin vocea Viceprim-ministrului Marcel Ciolacu a amintit încă o dată că legea vaccinării nu este doar despre obligativitate, ci despre asumarea responsabilităţii de către statul român.

„Suntem primul Guvern care îşi asumă această lege. Cu toate că în jurul legii s-a vorbit numai despre obligativitate, fondul legii este altul. Această ediţie a Forumului Pro Imunizare are loc într-un moment foarte important. Este prima oară când avem o lege a vaccinării asumată de Guvern. Am deblocat legea vaccinării, i-am dat o faţă modernă şi am trimis-o în Parlament spre dezbatere. Legea vaccinării va asigura predictibilitate, flexibilitate şi aprovizionarea transparentă cu vaccinuri. Vaccinarea nu poate fi tratată ca o simplă afacere. Guvernul României îi va asigura un cadru predictibil. Statul îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru vaccinurile puse la dispoziţia românilor. Trebuie să comunicăm corect celor care refuză vaccinarea, riscurile la care se expun. Vrem să ştim că am făcut totul pentru a proteja sănătatea populaţiei. Salut iniţiativa Pro Imunizare pentru că avem nevoie de cât mai multe demersuri de acest gen,” a declarat Marcel Ciolacu, Viceprim-ministru.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a adus în discuţie noi aspecte ale legii vaccinării, salutând, şi în calitate de partener, dezbaterea organizată de către Asociaţia Pro Imunizare. În ce priveşte normele de aplicare a legii, Ministrul Bodog a declarat că acestea sunt deja în pregătire, deşi în lege există un alt termen. De asemenea, a menţionat că legea va aduce modificări şi la buget.

„E o onoare să vorbesc astăzi despre legea vaccinării. Este „copilul” nostru, al tuturor celor care am colaborat cu comisia de sănătate, pentru a ne asigura că această lege îşi atinge scopul. Legea nu este despre obligativitate, ci despre copiii noştri. Dorim să avem legi clare şi uşor de aplicat în sprijinul pacienţilor români. Legile nu sunt făcute pentru oamenii politici, ci pentru oameni. Vreau să mulţumesc Asociaţiei Pro Imunizare pentru organizarea Forumului şi pentru că am fost aleşi parteneri. Vreau să vă asigur că Ministerul Sănătăţii este partenerul tuturor celor care vor să aibă un sistem de sănătate sănătos,” a declarat Florian Bodog, Ministrul Sănătăţii.

Administraţia Prezidenţială, reprezentată de către Dr. Diana Loreta Păun, a transmis mesajul pro vaccinare, invitând la informare corectă şi transparentă.

„Tema este una sensibilă, iar legea nu a fost fără controverse. Mă bucur că putem dezbate pe marginea acestui subiect. România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, numărul de cazuri de îmbolnăviri şi decese continuă să crească. Avem nevoie de o legislaţie adecvată şi investiţii adecvate. Institutul Cantacuzino are mari probleme, cererea fiind mult mai mare decât oferta. Este esenţial ca populaţia să fie informată corect, iar principalul argument nu trebuie să fie constrângerea, ci tocmai informarea corectă despre riscurile ce pot apărea în absenţa vaccinării,” a declarat Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială.

Prezenţi la dezbatere, preşedinţii celor două Comisii pentru Sănătate din Senat si Camera Deputaţilor, au adus în discuţie procesul legislativ pe care legea vaccinării l-a parcurs şi anticipând următorii paşi.

„Am făcut un pas important spre normalitate în sistemul nostru sanitar. Mulţumesc tuturor specialiştilor si ONG-urilor pentru propunerile de amendamente făcute şi vorbesc de sute de amendamente. În acelaşi timp, le mulţumesc colegilor din comisie. Am pus capăt câtorva săptămâni de muncă susţinută. Cred că în acest domeniu, cei care sunt de specialitate trebuie să-şi spună punctul de vedere. Legea vaccinării are ca scop scăderea suferinţei. Această lege va avea nişte norme foarte uşor de implementat. Legea achiziţiilor publice ne va da libertatea de a contracta vaccinurile pentru următorii cinci ani, însă trebuie luate în calcul o serie de aspecte tehnice,” a declarat Dr. Lazlo Attila, Președinte, Comisia pentru Sănătate Publică, Senatul României.

Zilele trecute, legea vaccinării a trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor pentru dezbatere.

“În Uniunea Europeană, 19 ţări au vaccinarea obligatorie. Nu voi fi eu cel care va spune că legea nu e despre obligativitate, obligaţia este a statului. Acest proiect a trecut de Senat, iar săptămâna viitoare va ajunge în Cameră. Dezbaterile trebuie să înceapă cât de repede, pentru ca toţi să-şi spună părerea pentru a avea o formă finală care să meargă spre promulgare. În momentul în care este promulgată, legea intră în vigoare în termen de trei zile. Dacă reuşim să avem legea aprobată şi promulgată, putem spune că vom avea o lege în 2017, nu în 2018. Această lege pune pe primul loc interesul copilului, care are dreptul la sănătate. Toţi avem obligaţia de a asigura sănătatea copiilor. Îmi doresc ca toţi colegii mei din Camera Deputaţilor să sprijine proiectul legii vaccinării,” a declarat Conf. Univ. Dr. Florin Buicu, Preşedinte, Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaţilor.

Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, a vorbit despre importanţa imunizării prin vaccinare la nivel global, aducând şi exemple din proiectele pe care organizaţia le desfăşoară în România.

„Între 2000 și 2015, rata mortalității infantile la copiii sub cinci ani cauzată de rujeolă a scăzut cu 85%, iar rata mortalității cauzate de tetanosul neonatal a scăzut cu 83%. Însă, în ciuda acestor progrese, la nivel mondial, 1.5 milioane de copii continuă să moară anual din cauza unor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. UNICEF este pregătit să sprijine în România o strategie și un plan pe termen lung prin punerea în aplicare a unei legi exhaustive privind vaccinarea și a unui nou program național de vaccinare. Dezinformarea cu privire la vaccinare are consecințe grave. Guvernele trebuie să monitorizeze îndeaproape percepția publicului, să contracareze dezinformarea și să promoveze beneficiile imunizării. Imunizarea este una dintre reușitele de sănătate publică cele mai importante și cost-eficiente din timpurile moderne. Rezultatele programelor de imunizare multiplică de aproximativ 44 de ori costurile investite,” a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Părintele Horia Prioateasa, reprezentatul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un apel la protejarea vieţii şi a sănătăţii copiilor, accentuând încă o dată că „biserica susţine programele publice de vaccinare care au scopuri terapeutice”.

Pentru mai multe referințe accesați www.stopgripa.ro, www.proimunizare.ro, https://www.who.int/en.

Epidemia de rujeolă a fost prognozată încă din 2015
În contextul discuţiilor despre legea vaccinării, medicii prezenţi la Forumul Naţional Pro Imunizare, specialişti în boli infecţioase, microbiologie, pediatrie şi epidemiologie, au discutat şi despre benefici şi riscuri, siguranţa vaccinului şi asumarea responsabilităţii în ceea ce priveşte vaccinarea.

Dr. Miljana Grbic, reprezentantul Biroului din România al Organizaţiei Mondiale (OMS), a prezentat politica regională a OMS privind vaccinarea, aducând date relevante în ce priveşte epidemia de rujeolă la nivel european. Dacă între 2010 – 2015, ţări precum Bulgaria, Franţa, Ucraina, Georgia şi Kârgâzstan se confruntau cu epidemii severe de rujeolă, iată că în 2016, România a ajuns şi ea pe hartă, alături de Italia. În 2016 au fost raportate 5.133 cazuri de rujeolă în 34 de ţări, iar în intervalul ianuarie – iunie 2017, în 40 de state europene au înregistrate 9.386 de cazuri de rujeolă. Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate la copiii din categoria de vârstă 1-4 ani, nevaccinaţi.

„Prin studiile pe care le facem, am prognozat această epidemie de rujeolă şi am comunicat-o în Parlament şi în presă, încă din 2015. Asta vom face şi de acum încolo, chiar dacă nu pare interesant întotdeauna. Din fericire, în acest moment, tendinţa epidemiei de rujeolă este uşor descrescătoare. Din ce în ce mai mulţi tineri şi adulţi ni se adresează dorind să afle dacă sunt protejaţi împotriva rujeolei de vaccinurile facute în copilărie. Este un lucru bun, faptul că se gândesc serios la sănătate,” a declarat Dr. Adriana Pistol, Director, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societaţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS Europa) a adus în discuţie şi importanţa vaccinarii anumitor societăţi profesionale şi a invitat la o comunicare echilibrată în care să nu existe dezinformare în ce priveşte vaccinurile şi vaccinarea.

„Din nefericire intrăm într-o competiţie nu foarte corectă cu oameni care oferă informaţii care pot părea incitante, însă aduc neîncredere în vaccinare, iar acest lucru atrage un val de neîncredere în sistemul de sănătate. Trebuie să reconstruim încrederea în sănătate. Sunt convins că 90% au încredere în programul de vaccinare, dar trebuie să mai lucrăm şi pentru cei 10%, ca să îi aducem lângă noi. Este vorba de informare corectă şi de schimbarea percepţiei. Legea vaccinării este un proiect bun, început cu doi ani în urmă şi care iată, se concretizează şi poate genera diferite forme de responsabilizare,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Dr. Sandra Alexiu şi Dr. Gindrovel Dumitra au vorbit despre responsabilitatea medicului de familie în ceea ce priveşte vaccinarea, medicul de familie fiind principalul vaccinator.

“Frica este un aspect important când vorbim despre vaccinare. Noi trebuie să combatem frica. Discutăm despre o balanţă dezechilibrată. Dacă e să alegi între un vaccin şi o boală care te poate omorî, atunci sigur nu cred că se va pune problema ce să alegi. Sper să facem istorie şi aceasta să rămână. Toţi trebuie să fim implicaţi în zona de sănătate publică şi să avem un limbaj adecvat,” a declarat Dr. Sandra Alexiu, Vicepreședinte, SNMF.

”Avem nevoie de mai multă răbdare şi deschidere pentru a-i înţelege pe cei care vine să se vaccineze şi sunt ezitanţi. Trebuie să ştii să oferi informaţii pe înţelesul tuturor, dar şi pentru emoţia pacienţilor. Şi ar mai fi un aspect, beneficiul nu este imediat după vaccinare, efectele imunizării fiind dovedite în timp,” a declarat Conf. Univ. Dr. Daniela Pițigoi, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof.Dr. Matei Balș“.

Vaccinarea – educatie continuă şi informare corectă

Pe lângă responsabilitate şi cooperare în sănătate, medicii prezenţi la Forumul Pro Imunizare au discutat şi despre în educaţie şi informare, elemente pe care legea vaccinării le aduce în prim plan.

În discuţiile despre importanţa informării corecte despre vaccinuri şi vaccinare, Conf. Dr. Mihai Craiu a prezentat un studiu de caz despre proiectul său „Spitalul virtual pentru copiii” şi a amintit şi datele unui recent studiu GfK conform căruia, „în Romania, 74% din persoanele confruntate cu o problemă de sănătate apelează înainte de a merge la medic la Social Media şi la căutarea online pe Google.”

“Din păcate, calitatea informației in Social Media este neomogenă, în multe situații abundând dezinformarea şi teoriile conspiraționiste în ceea ce priveşte aspectele legate de sănătate în general şi de vaccinare în particular,” a precizat Conf. Dr. Mihai Craiu.

„Spitalul Virtual pentru copii” este o resursă extrem de valoroasă şi apreciată de public, lunar peste un milion de oameni accesează pagina, înregistrându-se peste 500.000 de interacţiuni cu subiectele medicale postate.

Dr. Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, psihotraumatolog, a invitat audienţa la un exerciţiu de comunicare, evidenţiind impactul mesejelor negative cu tentă senzaţională, în detrimentul informaţiior medicale corecte şi documentate ştiinţific, tocmai pentru a exprima înca o dată nevoie de decenţă şi echilibru în comunicare atunci când vine vorba de sănătate.

Reprezentanţii societăţii civile, Ana Măiţă (Asociaţia Mame pentru Mame) şi Dr. Cornelia Scărlătescu (World Vision România) au adus încă o dată mesajul lor pro vaccinare, invitând la o analiză atentă a beneficiilor pe care imunizarea prin vaccinare le aduce pentru copii şi adulţi. Şi Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF) reprezentată prin Dr. Raluca Ghionaru a ţinut să precizeze nevoia de educaţie medicală continuă pentru publicul larg, cât şi pentru personalul medical, pentru ca vaccinarea să devină o practică firească, slujind scopului său, acela de a proteja.

Sezonul de gripă 2017 – 2018

Ne aflăm în luna octombrie, moment în care forurile medicale internaţionale semnalizează anual începutul sezonului gripal. Medicii prezenţi la Forumul Pro Imunizare au vorbit si despre gripă şi principalele metode de prevenţie, in contextul campaniei gratuite de vaccinare a Ministerului Sanatatii care a inceput deja.

Gripa este o boală infecţioasă acută, extrem de contagioasă, pacienţii putând dezvolta rapid complicaţii în urma cărora se impune spitalizarea. Conform datelor Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor (ECDC), în 2016, în Europa, în absența vaccinării, au fost estimate 22 milioane de cazuri de îmbolnăviri cu virus gripal, 3,5 milioane de spitalizări și 171.000 de decese.

Ministerul Sănătăţii a anunţat începerea campaniei gratuite de vaccinare antigripală pentru categoriile aflate la risc: “Vreau să anunţ că prima cantitate de vaccin gripal a fost livrată ieri în ţară, 19.000 de doze, iar contractul care asigură necesarul pentru acest sezon gripal, un milion de doze, urmează să fie semnat până la finalul acestei luni,” a declarat Florian Bodog, Ministrul Sănătăţii.

Vaccinarea adulţilor a fost abordată de către Prof.Dr. Victoria Aramă, pentru acest an fiind disponibil şi în România vaccinul gripal tetravalent, care protejează împotriva ambelor tulpini circulante de virus B. Vaccinul gripal tetravalent extinde şi optimizează capaciatea de prevenţie pentru toate grupele de vârstă.

„România este departe de ţinta de acoperire vaccinală recomandată de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru vârstnici, 75%, având un procent de doar 14%,” a precizat Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof.Dr. Matei Balș”.

Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), organismul având nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi. Cu toate acestea, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei. Vaccinarea antigripală, diminuează, scurtează şi reduce severitatea bolii, formele fiind mult mai uşoare şi de scurtă durată (1-2 zile), iar numarul spitalizărilor şi a deceselor prin gripă şi pneumonii este mult mai scăzut.

Conf. Univ. Dr. Oana Falup Pecurariu, Preşedinte al Societăţii Române de Boli Infecţioase Pediatrice (SRBIP) a prezentat datele unui studiu efectuat în Grecia, care demonstrează că tinerele mame care s-au vaccinat antigripal au beneficiat de protecţie, atât ele cât şi copiii lor.

„Vaccinarea postnatală a mamelor a fost asociată în mod cert cu un număr redus de episoade febrile, cu un număr redus de vizite la medicul de familie sau camera de urgență, precum și cu un număr redus de prescripții de antibiotice. Strategia de „cocooning” este eficientă pentru mamele care aleg să se vaccineze postnatal și ar trebui să o luăm în considerare,” a menţionat Conf. Univ. Dr. Oana Falup Pecurariu.

În sezonul gripal 2016-2017, în România, conform datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile ( CNSCBT), s-au înregistrat 753 de cazuri de gripă (noiembrie 2016 – aprilie 2017) şi 27 de decese, niciuna dintre persoanele decedate nefiind vaccinate şi fiind în evidenţă cu afecţiuni cronice.

“Gripa nu este o boală banală, nu este o simplă răceală, iar daca exista antecedente medicale, poate conduce la deces. Virusul gripal se răspândește ușor pe cale aeriană la copiii din colectivități, însă, prin natura sa extrem de contagioasă, ajunge cu ușurință și la adulți. Familiile cu copii la școală sunt de două ori mai expuse la infecția cu virus gripal. Vaccinarea antigripală este o metodă activă de protecţie,” spune Dr. Anca Draganescu, medic specialist boli infectioase la INBI “Prof.Dr.Matei Bals” si Presedinte al Asociatiei Pro Imunizare.

Pentru mai multe referințe accesați www.stopgripa.ro, www.proimunizare.ro, www.who.int, www.snmf.ro, www.insp.ro, www.srm.ro, www.ms.ro, www.cnscbt.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *