Shadow

15 ani de reglementare independentă a pieţei de comunicaţii din România

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a organizat o nouă ediţie a conferinţei sale internaţionale intitulată “Reglementare 360⁰ – de la cuvânt la terabyte, în 15 ani”, pentru a marca aniversarea a 15 ani de la înființarea reglementatorului pieţei comunicaţiilor electronice din România.

Cu această ocazie, Adrian Diță, preşedintele ANCOM, a făcut o retrospectivă a efectelor pe care reglementările Autorităţii le-au avut asupra pieţei din România, care a ajuns astăzi să fie una dintre cele mai competitive din Europa.

„Despre internet, acum vorbim în termeni de milioane de conexiuni, în timp ce, în urmă cu 15 ani, aceste servicii erau aproape inexistente în statistica Autorității. Creșterea fulminantă a internetului în România se datorează şi tarifelor mici de pe piaţa noastră, aflate la jumătatea mediei UE la internetul fix, de exemplu – 12,6 euro faţă de 25,9 de euro pentru abonamente între 30 şi 100 Mbps”, a declarat Adrian Diţă, preşedintele ANCOM, în deschiderea conferinţei.

ANCOM, Infografic, 15 ani de reglementare independenta a pietei de comunicatii din Romania

Același trend descrescător l-au înregistrat în această perioadă și tarifele pentru telefonie mobilă şi fixă pe piața cu amănuntul, îndeosebi ca urmare a reglementărilor ANCOM pe piața de gros, care au avut ca rezultat o scădere a tarifelor maxime de interconectare cu 90% în cazul serviciilor de terminare la puncte mobile, de la 9,72 eurocenți cât era în 2003, la 0,96 eurocenți, respectiv în medie cu 80%, în cazul serviciilor de terminare la puncte fixe, ajungându-se la 0,14 eurocenți/minut, începând cu data de 1 aprilie 2014.

Pentru a arăta cum s-au reflectat măsurile Autorității în tarifele serviciilor de telefonie mobilă, ANCOM a realizat o aplicaţie care permite utilizatorului să introducă date despre actualul nivel al consumului său de servicii de telefonie mobilă, returnându-i costul la care ar fi achiziţionat aceleaşi servicii în urmă cu 15 ani. Aplicaţia poate fi accesată şi preluată pe alte site-uri prin inserarea unui cod disponibil aici.

Retrospectiva asupra celor 15 ani de la liberalizarea pieţei de comunicaţii electronice din România, disponibilă aici, mai arată că valoarea pieţei s-a dublat, de la 7,38 miliarde lei, la nivelul anului 2003, la 14,96 miliarde lei în 2016, în pofida oscilațiilor care au existat la nivelul economiei mondiale și românești.

De asemenea, documentul relevă că numărul de utilizatori şi conexiuni este în creştere, pe aproape toate segmentele, în anul 2016, în România, fiind raportate peste 27 de milioane de conexiuni de acces la servicii de telefonie fixă şi mobilă, cu 137% mai mult decât cele 11,4 milioane înregistrate în anul 2003, creştere datorată telefoniei mobile.

Internetul la puncte fixe şi mobile a cunoscut o evoluție importantă atât ca număr de conexiuni, structură, cât şi ca trafic. Astfel, numărul de conexiuni de acces fix la internet în bandă largă a crescut de la 14 mii, câte se raportau la sfârşitul anului 2003, la 4,4 milioane, la sfârşitul anului 2016, iar numărul de conexiuni la puncte mobile de bandă largă a crescut la 16,6 milioane la finalul anului 2016, de la 181 de mii la finalul anului 2003.

Consumul de internet din România se realizează, într-o proporție covârșitoare, prin intermediul conexiunilor fixe, deși acestea sunt mult mai puține ca număr decât conexiunile la puncte mobile. Astfel, traficul total înregistrat în anul 2016 prin reţelele fixe a fost de 5,4 milioane de TB, în timp ce prin reţelele mobile s-a înregistrat un trafic de 169 mii TB.

Documentul „15 ani de reglementare a sectorului telecom din România” poate fi consultat aici, alături de Infograficul cu evoluția principalilor indicatori telecom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *