metalshow

143 de ani de activitate umanitară Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România a sărbătorit ieri, 4 iulie, 143 de ani de istorie și activitate umanitară.

Pentru a marca acest moment istoric, Crucea Roșie Română a organizat un eveniment la Palatul Elisabeta din București, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, Președintele Crucii Roșii Române, a domnului Ioan Silviu Lefter, Director General. Au participat 150 de invitați: reprezentanți ai corpului diplomatic, ai administrației prezidențiale, ai instituțiilor statului și ai societății civile, voluntari, parteneri și prieteni ai Crucii Roșii Române.

În a doua parte a zilei, începând cu ora 17:00, Crucea Roșie Română a sărbătorit cei 143 de ani de activitate în Parcul Lumea Copiilor din București prin acțiuni specifice organizației: simulări de dezastre sau de accident auto și intervenția de urgență a detașamentelor de intervenție ale CRR, demonstrații de prim ajutor și căutare de victime cu echipa canină de căutare salvare, ateliere de instruire prim ajutor pentru publicul interesat, ateliere de educație pentru sănătate și ateliere de joacă pentru copii.

143 de ani de activitate umanitara Crucea Rosie Romana

Mesajul Majestății Sale Custodele Coroanei la Ziua Crucii Roşii Române
4 iulie 2019

Crucea Roșie Română împlinește 143 de ani de activitate umanitară continuă și constantă. 143 de ani în care a valorificat puterea incredibilă a bunătății şi devotamentului oamenilor pentru a-i ajuta pe cei care au avut cea mai mare nevoie.

Cu grija și cu implicarea lor, generații de voluntari au făcut bine în viața a milioane de oameni. Sunt recunoscătoare și mândră de dăruirea acestor oameni care și-au oferit constant energia, priceperea, voința și ideile lor creative pentru a îndeplini misiunea noastră, pe timp de pace sau de război, în comunitățile sărace, în stradă, în întreaga țară și chiar în lume.

Înaintașii noștri au răspuns tuturor necazurilor vremii și au căutat soluții pentru fiecare situație de criză. Mergând pe urmele lor, ne dorim să facem mai mult și mai bine.

Războiul, dezastrele naturale, epidemiile, sărăcia, migrația sunt situații de criză. Dar și lipsa sângelui este tot o criză. Fără sânge nu poți salva vieți.

Promovarea donării de sânge este o preocupare constantă a Crucii Roșii Române de mai bine de 50 de ani. Încă de la începuturile Centrelor de Hematologie în România, organizația noastră a susținut campanii de educare a populației cu privire la necesitatea vitală a sângelui. Chemarea noastră este astăzi la fel de actuală, pentru că produsele din sânge sunt perisabile, pentru că medicina a evoluat, pentru că nevoia de sânge este din ce în ce mai mare. În aceste condiții, avem nevoie de donatori în mod constant.

Mulțumesc tuturor celor care lucrează cu noi sau care susțin, în orice fel, activitatea Societății noastre.

La mulți ani, Crucea Roșie Română!

Mesajul domnul Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române

De 143 de ani, mii de voluntari de Cruce Roșie, ghidați de principiul umanității și-au unit forțele pentru a fi prezenți acolo unde oamenii au avut cea mai mare nevoie.

Ziua de 4 iulie este un motiv de sărbătoare dar și un momentul în care ne amintim cu respect și recunoștință de cei care au pus bazele celei mai vechi și prestigioase organizații din Romania. Este vorba despre mari personalități ale istorie române precum prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Kretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino, Dr. Carol Davila. Timp de 143 de ani multe personalități ale vremii și-au legat destinele de activitatea noastră umanitară. Începând din anul 2015, Crucea Roșie Română are ca președinte pe Majestatea Sa Margareta continuând o tradiție istorică începută de Regina Elisabeta, Regina Maria și Regina Elena. Mulțumim Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei pentru onoarea de a a fi președintele organizației noastre pentru un nou mandat de 4 ani.

La nici trei săptămâni de la înființare, în data de 20 iulie 1876, prima ambulanță a Crucii Roșii Române a plecat într-o misiune umanitara pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre. Prima misiune a Crucii Roșii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor răniți, indiferent de tabără din care făceau parte. Din acest moment, 143 de ani fără întrerupere, Crucea Roșie Română s-a aflat în prima linie a asistenței umanitare, oriunde pentru oricine. Amintim astfel, contribuția surorilor de Cruce Roșie care au alinat suferința răniților și bolnavilor în timp de război, care au tratat copii, tineri și bătrâni în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos și tuberculoză și care au contribuit la reîntregirea familiilor separate de război sau de regimul opresiv. Nu-i uităm, de asemenea pe voluntarii care au distribuit hrană persoanelor ce sufereau de foame, au construit adăposturi pentru cei ce au rămas fără case în urma inundațiilor, cutremurelor, războiului sau au împărțit haine și pături pentru a asigura căldură în timpul frigului extrem.

Fiecare generație de voluntari și-a scris propria istorie a binelui. Fiecare generație a salvat și a schimbat vieți chiar și în cele mai dificile circumstanțe. Astăzi, mulțumesc generației actuale de voluntari care întocmai înaintașilor lor, își dăruiesc energia și timpul pentru a le fi aproape celor vulnerabili.

7 000 de voluntari, 400 de angajați și 570 000 de beneficiari este bilanțul anul 2018. Suntem mândri și recunoscători pentru munca lor, pentru diferența pe care o fac în rândul comunităților.

Astăzi, dorim să provocăm cât mai mulți oameni să devină voluntari și să trăiască acest sentiment nobil de împlinire și de iubire față de cei aflați în nevoie. Si cel mai simplu gest prin care poti face asta este să donezi sânge. Facem un apel public către români să își îndrepte atenția către oamenii ale căror vieți depind de donarea de sânge și să meargă către centrele de transfuzie din toată țara pentru a dona.

Promovarea donării de sânge are o tradiție de peste 50 de ani în Crucea Roșie Română. Anul acesta ne-am propus o abordare nouă prin care să aducem acest subiect mereu în actualitate la știri. Am propus posturilor de televiziune și radio să personalizeze microfoanele cu mesajul Donează sânge constant. Mulțumim mass media din România care au susținut această campanie și sperăm ca un număr cat mai mare de instituții de presă să ni se alăture. Este momentul de voluntariat al mass media.

În ceea ce ne privește, vom continua să inspirăm, încurajăm, facilităm și promovăm, zi de zi, activitățile umanitare care previn și alină suferința umană, contribuind astfel la menținerea și promovarea demnității umane și a valorilor umanitare.

Astăzi, la moment aniversar, doresc să mulțumesc tuturor celor care au ales să fie alături de Crucea Roșie Română, parteneri, sponsori, donatori, prieteni, voluntari și susținători și îi invit să rămână alături de noi, pentru că doar împreună putem scrie mai departe istoria binelui.

La mulți ani, Crucea Roșie Română!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *