free download 78 travel guides written by experts

14 iunie – Ziua Mondiala a Donatorilor de Sange

·    54.321 de persoane au donat sange in cadrul programului "O sansa pentru viata", in perioada mai 2008-iunie 2009

Cu ocazia Zilei Internationale a Donatorului de Sange, Asociatia REACT si Vodafone Romania le multumesc celor care au donat sange in cadrul programului "O sansa pentru viata", contribuind, prin altruismul lor, la salvarea a peste 70.000 de vieti.

54.321 de persoane au donat sange in cadrul programului "O sansa pentru viata", in peroiada mai 2008-iunie 2009. Prima editie a programului (mai 2008-mai 2009) a generat 50.042 de donatori, contribuind astfel la salvarea a peste 70.000 de vieti omenesti. In numai o luna de la lansarea editiei a doua, 4.279 de tineri, in principal studenti, au donat sange in punctele mobile de recoltare "O sansa pentru viata" si la Centrele de Transfuzii locale.

Sangele recoltat este folosit in transfuzii pentru pacientii victime ale unor acceidente sau traumatisme, in interventiile chirurgicale complexe sau in tratamentul unor afectiuni cronice. Foarte important este sangele recoltat de la donatorii fideli, care, din motive de siguranta transfuzionala, este folosit ca sursa unica de trombocite, elemente sangvine vitale in tratamentul leucemiilor si in transplante (Trombocitele se extrag doar de la donatorii cu minim 3 donari in antecedente, efectuate pe parcursul anului anterior). Fidelizarea donatorilor este un obiectiv primar al organizatorilor, astfel ca peste 2.000 de tineri au devenit donatori fideli in programul "O sansa pentru viata". Sangele lor a ajuns la copiii bolnavi de leucemie si la pacientii supusi unui transplant. Cantitatea de trombocite necesara per transfuzie unui bolnav cu leucemie se extrage din sangele recoltat de la trei donatori fideli.

Ziua de 14 iunie este data la care comunitatea internationala sarbatoreste Ziua Donatorilor de Sange. Aceasta data a fost aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicina in 1930 pentru descoperirea grupelor de sange AB-0. Nascut acum 140 de ani, pe 14 iunie, datorita lui transfuziile de sange au devenit astazi proceduri de rutina medicala.
Alaturi de bacteriologul roman Constantin Levaditi, austriacul a descoperit in laborator microorganismul resposabil pentru boala numita poliomielita punand astfel bazele realizarii vaccinului antipolio.

In acest an Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca tema Zilei Internationale a Donatorului de Sange sa fie dedicata incurajarii donarii benevole de sange si implicit cresterii gradului de siguranta transfuzionala (n.r. „100 percent voluntary non-remunerated blood donation”). O persoana poate dona sange, in conditii de deplina siguranta, o data la 72 de zile.

Asociatia REACT este o organizatie neguvernamentala, orientata catre proiecte sociale si pentru tineri in special. Prin programele pe care le desfasoara, organizatia vizeaza trei domenii: sanatate publica, educatie si mediu. Asociatia are la baza studenti si absolventi in medicina, jurnalism, informatica, filozofie, care cred si actioneaza in sensul dezvoltarii spiritului societatii civile.

Bucuresti, 14.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *