free download 78 travel guides written by experts

13.358 de voturi au hotarat topul celor mai bune

reclame romanesti din 2008, la BestAds

S-a încheiat cea de-a cincea ediţie BestAds, singurul festival online de publicitate din România. Membrii comunităţii IQads au fost chemaţi pentru al cincilea an consecutiv la urne, pe www.bestads.ro, formând probabil cel mai mare juriu al unui festival de publicitate. Ei au analizat, disecat, nominalizat şi votat, pe parcursul celor 4 săptămâni cât a durat prezenta ediţie,  cele mai bune reclame româneşti produse în 2008, la cele 5 categorii ale Festivalului: TV, coloană sonoră, print, radio şi campanie.

BestAds şi-a propus să verifice din cât mai multe surse, de la membrii comunităţii IQads, care au fost cele mai bune producţii publicitare româneşti din 2008. Obiectivul a fost atins, dovadă fiind cele 13.358 de voturi strânse, reprezentând cea mai mare participare la vot dintre toate ediţiile organizate până în prezent.

Rezultatele pentru BestAds 2008 au fost mai polarizate decât la ediţiile de până acum, cu diferenţe mai mari între lucrările câştigătoare şi cele clasate pe urmatoarele locuri. De asemenea, s-a putut remarca şi anul acesta preferinţa publicului autohton pentru reclamele bazate pe umor, care au o poantă memorabilă.

Categoria spot TV a fost câştigată de spotul Le Birt, realizat de Papaya Advertising pentru Cava d’Oro, cu 31% din totalul voturilor pentru categorie. În mod evident, succesul spotului a propulsat şi întreaga serie Cava d’Oro, ajutând-o să câştige categoria Campanie. Bineînţeles, au ajutat şi celelalte 2 spoturi din serie, Francezii şi Peştisor, cele mai vizibile părţi ale campaniei, care au atras atenţia la vremea lansării, stârnind numeroase comentarii şi pe IQads.

„Mă simt foarte bine în acest moment. Anul trecut, campania asta a trecut prin multe”, declară Robert Tiderle, Creative Director Papaya. „Aproape interzisă la un moment dat, suspectată de unii că ar fi pe lângă target, campania asta a fost prima în ajutorul căreia a sărit media, a crescut cota de piaţă a produsului cu peste 50% (nu glumesc) şi acum câştigă destul de clar competiţia cu cel mai mare juriu. Da, mă simt foarte bine. M-aş fi simţit însă mult mai bine dacă anul trecut ar fi fost mai bogat în campanii mişto, iar noi am fi câştigat o competiţie mult mai interesantă. Însă anul trecut a fost, cred eu, unul dintre cei mai proşti ani din ultimii 5-6 ani.”

Cel mai recent spot Dorna, Aeroportul, a adus agenţiei McCann Erickson România locul 1 la categoria Coloană Sonoră, cu melodia celor de la Conjure One, „Tears from the Moon”.

Dintre toate categoriile, cea mai clară distanţă s-a înregistrat la Secţiunea print, unde, pentru a doua oară în istoria BestAds, o lucrare a reuşit să obţină peste 50% din voturi: Nu deranjaţi, print realizat de Next Advertising pentru Asociaţia Salvaţi Delta.

Liviu David, Creative Director Next, declară despre premiul primit la categoria Print: „Ne bucură că sexul sălbatic care salvează Delta primeşte şi puncte la impresia artistică. […]Cred că un premiu la BestAds cu un ad pe bune cântăreşte MULT mai mult decât un Golden Drum luat cu un ghost.”

La Secţiunea radio, nu a fost acordat premiul întâi, deoarece lucrarea care obţinuse cel mai mare număr de voturi, spotul Bunica, realizat de Headvertising pentru Discovery, fusese realizată în 2007 şi nu în 2008, situaţie despre care chiar agenţia a anunţat Organizatorii, însă de-abia după terminarea perioadei de vot.

Clasamanentul integral al ediţiei 2008 este disponibil pe site-ul BestAds.

Cele 14 agenţii care au realizat cele 28 de lucrări finaliste sunt: Next Advertising (cu 6 lucrări), Leo Burnett şi McCann-Erickson (cu câte 4), Ogilvy, Papaya Advertising şi Publicis (cu câte 2) şi 23 Communications Ideas, CAP & NextCap, GMP, Graffiti BBDO, Grey, Headvertising, Odyssey, Propaganda, cu câte o lucrare. Rezultatele integrale ale tuturor ediţiilor BestAds sunt disponibile pe site-ul festivalului, la adresa www.bestads.ro/rezultate_all.html.

Cu prilejul celei de-a cincea ediţii, IQads a realizat şi topul celor mai premiate agenţii la BestAds. Au intrat în calcul agenţiile clasate pe primele 5 locuri în fiecare categorie, o agenţie primind un număr de puncte pentru fiecare lucrare prezentă în topul final, votat de comunitatea IQads – de la 5 puncte pentru locul 1 până la 1 punct pentru locul 5. Agenţiile cele mai premiate la cele 5 ediţii BestAds sunt: McCann-Erickson, cu 112 puncte, Leo Burnett cu 65 şi NextCap, cu 30 de puncte, urmate de Propaganda, cu 18 puncte şi Gavrilă & Asociaţii, cu 15 puncte.

Bucuresti, 25.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *