free download 78 travel guides written by experts

12 noiembrie este Ziua Mondiala Impotriva Pneumoniei

DEŞI ESTE O BOALĂ CARE POATE FI PREVENITĂ, PNEUMONIA ESTE PRINCIPALA CAUZĂ A MORTALITĂŢII INFANTILE LA NIVEL GLOBAL1

· Pneumonia este cauza de deces pentru 1.6 milioane de copii în toată lumea, mai mult decât decesele provocate de: SIDA, malarie şi tuberculoză împreună2
· Pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă din lume (3 copii mor în fiecare minut în lume din cauza pneumoniei)3
· Pneumonia poate fi prevenită prin imunizare, o alimentaţie sănătoasă şi o corectă informare a părinţilor;

· În lipsa unui comportament preventiv, tratamentul indicat de medici în cazul pneumoniei include antibiotice.

Cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Pneumoniei, organizaţii din toată lumea îşi unesc forţele pentru a transmite un mesaj important: La nivel global, pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă.4 Pneumonia ucide mai mulţi copii cu vârstă sub 5 ani decât orice altă boală.5 Mortalitatea infantilă este corelată cu aspecte precum: alimentaţia deficitară, sărăcia şi lipsa de îngrijire medicală (acces la servicii medicale, informaţii corecte etc.)6. Educarea părinţilor în direcţia adoptării unui comportament preventiv este o componentă esenţială a strategiei mondiale de reducere a mortalităţii infantile, iar imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu împotriva: pneumococului, Haemophilus influenzae, rujeolei (pojarului) şi a tusei convulsive este cea mai eficientă soluţie de prevenţie.7

„Cred că părinţii au un rol deosebit de important în prevenirea îmbolnăvirilor aparatului respirator. Ei ar trebui să fie primii care să solicite informaţii personalului medical pentru a putea preveni îmbolnăvirea copiilor lor. Medicului îi revine sarcina să educe părinţii în vederea insuşirii unui concept si anume: prevenţia nu doare, nu costă la fel de mult ca tratamentul (efort, sănătate, timp sau bani) şi este mult mai eficientă pentru sănătatea copiilor lor. Din păcate, în România, aproximativ 28% dintre decesele care apar în perioada 0-1 ani sunt produse de afecţiuni ale aparatului respirator. Mulţi sugari şi copii mici dezvoltă o îmbolnăvire pulmonară, cu toate că există modalităţi de prevenţie pe care părinţii ar trebui să le cunoască. Pneumoniile au o incidenţă de 45 de cazuri/1000 de sugari/an, incidenţă care se reduce odată cu înaintarea în vârstă. Pe lângă afectarea pulmonară, infecţia pneumococică poate să producă tablouri clinice extrem de grave precum: meningita, septicemia, otita medie acută, sinuzită”, a declarat Prof. Dr. Doina–Anca Pleşca – Vicepreşedintele Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

Singurul vaccin pneumococic conjugat care include serotipurile 3, 6A şi 19ª, acoperă 73-100% dintre serotipurile care determină boala pneumococică invazivă la copiii cu vârsta sub 5 ani. Vaccinul cu 13 valenţe este forma îmbunătăţită a vaccinului cu 7 valenţe (testat şi aprobat de mai bine de 10 ani pe scară internaţională, vândut în peste 320 de milioane de doze la nivel mondial şi inclus în schema naţională de imunizare a 46 de ţări). Schema de vaccinare recomandată pentru vaccinul cu 13 valenţe constă în 4 doze, o serie primară de trei doze, urmată de o doză de rapel administrată în intervalul de vârstă 11 – 15 luni. În mod alternativ, când vaccinul este administrat ca parte a unui program de imunizare de rutină pentru sugari, se poate administra o schemă de vaccinare constând din trei doze, o serie primară din 2 doze, urmate de o doză de rapel.

Vaccinarea pneumococică cu cel mai avansat vaccin este indicată în prevenirea bolilor pneumococice la copiii cu vârste cuprinse între 6 săptămâni şi 5 ani şi oferă sugarilor şi copiilor cu vârstă mai mică de 5 ani cea mai extinsă acoperire împotriva bolilor pneumococice.

Multe decese ar putea fi evitate dacă părinţii, principalul factor de decizie când vine vorba de sănătatea copiilor lor, ar fi mai bine informaţi. 1 575 257 de copii cu vârstă mai mica de 5 ani au murit în 2008 din cauza pneumoniei8. În ţările sub-dezvoltate, rata mortalităţii din cauza pneumoniei depăşeşte 50% în rândul copiilor mai mici de 5 ani. În contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că există o rezistenţă din ce în ce mai mare a bacteriei (pneumococul) la tratamentele clasice, cu antibiotice, fapt ce conduce la un tratament reactiv cu antibiotic ineficient, înca din anul 2000, 70 de ţări au introdus vaccinul pneumococic conjugat în schema naţională de imunizare9, o dovadă a recunoaşterii si conştientizării importanţei comportamentului preventiv în grija pentru sănătatea copiilor noştri.

1 //www.who.int/mediacentre/factsheets/fs331/en/.
2 Idem 1.
3 Idem 1.
4 Idem 1.
5 WHO/UNICEF publication, the Global Action Plan for the Prevention and Control of Pneumonia.
6 Idem 5.
7 Idem 1.
8 Global, regional, and national causes of child mortality in 2008: a systemic analysis", Black R, Cousens S, Johnson H, publicat in Lancet.
9 //www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099%2811%2970143-8/fulltext#bib1.

Bucuresti, 10.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *