free download 78 travel guides written by experts

10% din calculatoarele scanate de QuickScan in T1 sunt virusate

Bitdefender QuickScan, serviciul gratuit ce detectează virușii printr-o simplă scanare online, a identificat peste 10.000 de sisteme infectate în primul trimestru al acestui an, în România, din cele peste 100.000 scanate în total în intervalul menționat.

La nivel global, proporția este asemănătoare, astfel că, din cele peste un milion de sisteme verificate între 1 ianuarie și 30 martie, au fost detectate cu viruși circa 10% dintre ele.

Analizele relevă, de asemenea, că virușii precum și alte tipuri de atacuri informatice, devin din ce în ce mai sofisticate, iar complexitatea lor crește proporțional cu numărul amenințărilor.

Astfel, instrumentele tradiționale de protecție (de tipul antivirus bazat pe semnături) – deși foarte eficiente în detectarea amenințărilor – trebuie completate de soluțiile de securitate în cloud, ce asigură o protecție mult mai avansată.

Potrivit AV-Test, organizație independentă care se ocupă cu testarea soluțiilor de securitate, numărul virușilor crește cu aproximativ 55.000 de noi variante pe zi, ceea ce înseamnă că la fiecare două secunde ia naștere o nouă amenințare informatică.

Printre cele mai frecvente amenințări informatice detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare în cloud QuickScan, se numără Win32.Virtob, Win32.Ramnit și Win32.Sality, trei familii de viruși care își atașează codul de orice fișier executabil de pe computer.

Foarte des întâlnit este, de asemenea, botnet-ul Sality, ce se află pe mai mult de un milion de computere active la nivel global și care este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectați la internet.

Potrivit datelor colectate de scanările QuickScan, pe un număr semnificativ din computerele scanate au fost detectate keyloggere, aplicații de supraveghere ce monitorizează apăsările de taste, website-urile vizitate și care pot înregistra ce se întâmplă pe desktop-ul utilizatorilor. Prin folosirea unui computer pe care rulează un astfel de keylogger, utilizatorul se expune furtului de identitate, pierderilor de date personale sau chiar furtului de bani. Bitdefender recomandă rularea QuickScan înainte de accesarea serviciilor de risc ridicat, cum ar fi platformele de Internet Banking.

Tehnologia de scanare în cloud folosită de QuickScan este parte integrantă a tuturor soluțiilor de securitate Bitdefender. QuickScan detectează infecțiile active în mai puțin de 60 de secunde și este disponibil ca instrument independent care poate fi rulat gratuit de la: //quickscan.bitdefender.com/ro/.

Bucuresti, 12.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *