free download 78 travel guides written by experts

1 din 25 de copii are un nivel al LDL-colesterolului peste valorile normale

– dintre cei 470 de copiii testați în cadrul campaniei CLIPA, a Fundației CardioPrevent –

„Rezultatele programului prin care am testat nivelulul de colesterol la copii cu vârsta de 10 ani, ne-au arătat că 1 din 25 de copii are valori ale LDL-colesterolului peste 130 mg/dl.

O explicație pentru aceste rezultate este combinația dintre activitatea fizică insuficientă și alimentația extrem de bogată în calorii, dar aceste valori crescute pot fi și un indicator al hipercolesterolemiei familiale. Indiferent de cauză, acești copii trebuie să aibă un stil de viață sănătos și să fie luați în observație medicală, pentru a evita complicațiile majore date de ateroscleroză (infarct miocardic și accident vascular cerebral), ce pot surveni adeseori de la 30-40 de ani. Nivelul crescut al colesterolului este un factor ignorat, lipsit de simptome, dar responsabil de multe complicații devastatoare.”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaiță, Președintele Fundației CardioPrevent.


Aproximativ 470 de copii și-au testat colesterolul în cadrul programului CLIPA – Combaterea Efectelor Hiperlipidemiei Familiale la Adolescenți – program desfășurat în Timișoara, în primăvara acestui an. Materialele de educare pe teme legate de prevenție și stil de viață sănătos au ajuns, prin intermediul specialiștilor CardioPrevent, la peste 1.000 de copii și la părinții acestora.

„Statisticile din Uniunea Europeană ne arată că aproximativ 1 din 200 de persoane suferă de hipercolesterolemie familială, o afecțiune ce predispune la complicații aterosclerotice încă de la vârste tinere, dacă boala nu este depistată și tratată la timp. Putem evita această situație printr-un simplu test al LDL-colesterolului, prin stil de viață echilibrat și tratament medicamentos atunci când este necesar.” a adăugat prof. Dr. Dan Gaiță.

Hipercolesterolemia familială este cea mai frecventă tulburare genetică și este cauzată de un defect genetic, fiind moștenită de la unul sau, în anumite cazuri rare, de la ambii părinți. Defectul genetic face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge, ceea ce duce la creșterea alarmantă a LDL-colesterolului (sau așa cum este cunoscut în limbaj popular, „colesterol rău”) și, în timp, la ateroscleroză și complicațiile ei. În cazul persoanelor care au această afecțiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulți și de peste 250 mg/dl la copii.


Programul CLIPA și-a propus educarea profesorilor, părinților și elevilor cu privire la importanța prevenției și a unui stil de viață sănătos, informarea părinților despre riscurile asociate bolilor cardiovasculare și implicațiile hipercolesterolemiei familiale la copii, dar și despre importanța depistării precoce a acestei afecțiuni și în final testarea nivelului de colesterol la copiii cu vârsta de 10 ani (clasa a IV-a) pentru depistarea valorilor crescute ale LDL-colesterolului. Campania CLIPA a beneficiat de susținerea și implicarea specialiștilor în sănătate – medici cardiologi, diabetologi, nutriționiști, a autorităților locale din Timișoara și a unor companii din sectorul farmaceutic.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România (peste 50% din totalul deceselor), mult mai mare comparativ cu media din Uniunea Europeană. Bolile cardiovasculare aduc cu sine și o imensă povară pentru sistemul social și de sănătate, prin costurile foarte mari asociate spitalizării și tratamentului, prin faptul că pot duce la dizabilități extrem de grave și la scăderea majoră de productivitate pentru populația activă.

Fundația CardioPrevent

Fundația CardioPrevent este o organizație non-profit care are drept obiective: scăderea morbidității și mortalității cauzate de bolile cardiovasculare, diabet zaharat și boli metabolice în România, precum și creșterea calității vieții pacienților diagnosticați cu aceste boli; dezvoltarea unui sistem integrat de asistență medicală pentru prevenția și tratamentul bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat și bolilor metabolice; efectuarea de acțiuni de testare în masă pentru identificarea persoanelor cu risc cardiovascular și/sau metabolic; inițierea măsurilor de prevenție a bolilor cardiovasculare și diabetului zaharat la pacienții cu risc cardiometabolic; educația continuă a populației în domeniul bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat și bolilor metabolice; încurajarea și sprijinirea cercetării în domeniu; participarea la elaborarea de politici sanitare care vizează pacienții cu patologie cardiovasculară, diabet zaharat și boli metabolice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *