free download 78 travel guides written by experts

1.800 de tone deseuri de echipamente de iluminat colectate si reciclate de Asociatia Recolamp

in 7 ani de activitate

În luna septembrie, Asociația Recolamp, organizaţie non-profit, fondată în anul 2007 de către General Electric Hungary ZRT, Osram România SRL şi Philips România SRL și autorizată de Ministerul Mediului, marchează 7 ani de activitate.

În cifre, rezultatele de colectare și reciclare, însumează peste 1.800 de tone deșeuri de echipament de iluminat, ce reprezintă aproximativ 8 milioane de unități de becuri, neoane, corpuri de iluminat etc.

"Practic, dacă am pune împreună într-un loc toate aceste deșeuri, am construi 5 blocuri de 4 etaje, cu câte 4 apartamente de locuit pe fiecare etaj. Cu spijinul tuturor celor implicați: producători, colectori și reciclatori autorizați, autorități, generatori de deșeuri – instituții de stat și private, populație și membrii echipei Recolamp, am reușit ca în acești primi șapte ani de activitate să împiedicăm toate aceste deșeuri periculoase să ajungă în gropile de gunoi. Noi le-am preluat și le-am reciclat" a declarat Béla Kovács, Directorul General al Asociației.

Recolamp reprezintă 157 de producători/importatori români de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață – categoria 5, conform clasificării din Directiva 2012/19/UE.

Aceștia aplică la prețul final al produselor pe care le pun pe piață, costul colectării și reciclării, denumit în mod generic – Timbrul Verde. El are valoarea unitară de 0,9 Ron (+TVA) și constituie fondurile din care Asociația Recolamp dezvoltă și administrează o infrastructură de colectare națională, în numele companiilor pe care le reprezintă.

În fiecare an, Asociația Recolamp este auditată financiar și operațional de către companii internaționale recunoscute pentru aceste tipuri de servicii, iar în virtutea principiilor transparenței și a îndeplinirii obligațiilor asumate, organizația elaborează și face public un Raport de Activitate care prezintă atât date operaționale, cât și financiare. Aceste materiale sunt disponibile în format electronic pe site-ul: www.recolamp.ro, secțiunea Rapoarte Anuale.

“Misiunea noastră, încă de la început, a fost să informăm consumatorii și să le punem la dispoziție o infrastructură care să le permită să colecteze separat și corect deșeurile din echipamente de iluminat. Am produs și amplasat containere specializate la peste 10.000 de generatori de deșeuri din întreaga țară și, în medie, lunar, 400 de companii ne solicită în prezent să le ridicăm deșeurile colectate în recipientele Recolamp”, a adăugat Kovács.

În continuare, orice instituție de stat sau privată din România poate avea acces gratuit la sistemul de colectare gestionat de Recolamp, pentru a preda deșeurile de echipamente de iluminat generate din activitatea proprie, respectându-și, totodată, și obligațiile legale de mediu ce îi revin. Mai multe informatii pot fi găsite pe site-ul Asociatiei – www.recolamp.ro – sau la numărul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau ridicarea deșeurilor.

Bucuresti, 12.09.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *